Merker du noen ganger at du ikke har helt kontroll på forbruket ditt? Du tenker kanskje at du noen ganger har en god del penger stående på bankkontoen din, men blir overrasket når du logger inn i nettbanken og ser hva som har pågått de siste dagene?
Mangelen på privatøkonomisk kontroll er det mange som sliter med i Norge og resultatene kan for mange være alvorlige. Heldigvis finnes det noen veldig konkrete tiltak man kan gjøre for å bedre situasjonen – og de krever verken en stor investering eller mye tid på å sette seg inn i.
#1: Lag et ordentlig system for dokumentene dine
Det første du bør gjøre er å organisere alle dine økonomiske dokumenter. Kjøp deg et ordentlig mappesystem på IKEA hvor du kategoriserer de ulike mappene som:
– Boligutgifter
– Inntekt (lønnsslipper)
– Forsikringspapirer
– Bil, MC og båt
– Skatt og andre utgifter til staten
– Bank (og da gjerne en mappe til hver bank du er kunde hos)
På den måten kan du enkelt bla frem til gjeldende papirer hvis noe skal dobbeltsjekkes eller betales.
#2: Sett opp et budsjett på hver kategori
Noen månedlige utgifter er rett og slett uunngåelige. Krav om skatt og husleie er to ting du alltid vet kommer til en fast dato, og du har kanskje også et Netflix-abonnement som du til stadighet betaler på?
Men setter du opp et tydelig budsjett på alle variable utgifter vil du fort se at det kan være et meget godt verktøy for å redusere de månedlige utgiftene. Jo mer du vet om din egen privatøkonomi, desto lettere er det å finne måter å spare penger på.
Sett opp en balansekonto med alle dine inntekter i venstre kolonne og alle dine utgifter i høyre kolonne. Loggfør all aktivitet i minimum 90 dager for å kunne se et tydelig mønster i hvor pengene går hen. Deretter kan du enkelt gå inn og se hvilke poster som både kan og bør reduseres for å få en bedre økonomi.
#3: Sett deg noen tydelige mål
Skriv ned alt du ønsker å oppnå i løpet av de neste månedene og årene. Gjør et estimat over hvor mye penger det koster å oppfylle drømmene og skriv det ned i sin helhet. Et eksempel kan være:
”Jeg ønsker å kjøpe en leilighet for 2,5 millioner i Bergen sentrum om tre år. For å få til dette blir jeg nødt til å ha en egenkapital på 375,000 NOK som oppsparte midler.”
Det gir deg en klar idé om hvor mange penger du blir nødt til å spare for å kunne klare de målene du setter deg. Hvis du ikke har noe håndfast å spare til, så vil du etter all sannsynlighet ikke se viktigheten av å sette av noen kroner på sparekontoen hver måned.
Et godt tips er å høre med banken om de kan splitte sparekontoen din i to forskjellige konti: en for større langsiktige investeringer (hus, bil og båt) og en for kortsiktige investeringer (oppussing, ferier, småkjøp av PC/hvitevarer etc.).
DN har publisert en god artikkel om forskjellige typer sparing som viser at det gjelder å tilpasse et sparemønster basert på hvilken livssituasjon man er i. Med andre ord vil det være lurt å gjøre andre valg enn en 18-åring hvis man er 80 år og på gamlehjem.
#4: Reduser kostnader
En god og sunn privatøkonomi består av kun to elementer: en god nok inntekt og en grei kostnadsstyring. Det første kan man ofte ikke gjøre alt så mye med – man har jo den inntekten man har. Men det å finne ting i hverdagen som man kan spare mye penger på er både veldig enkelt og effektivt.
Her er noen eksempler på hvordan man kan spare penger på hverdagslige ting:
1. Kjøp Netflix-abonnement i stedet for å gå på kino. En kinobillett koster nemlig akkurat det samme som et månedsabonnement.
2. Spis mindre på kafé og restaurant. Ikke bare blir gleden av å spise ute mindre hvis det skjer ofte, men Norge er et land hvor det er skikkelig dyrt å spise andre steder enn hjemme hos seg selv eller venner.
3. Lag din egen kaffe og ta den med det på jobb.
4. Vær disiplinert når du bruker kredittkort og pass på at du ikke lar rentene løpe fritt hver måned. Betal alltid ned hele summen før den rentefrie perioden ender.
5. Kjøp aldri mat på tom mage.