Enkelte forbrukslån bør man faktisk unngå

Selv om vi som regel snakker stort sett varmt om forbrukslån og anbefaler våre lesere til å ta opp slike lån dersom de har kontroll på økonomien og legger en god plan for nedbetalingen, så er det faktisk ikke alle forbrukslån man bør ta opp. Som i alle bransjer så er det store forskjeller i vilkårene og prisene også i denne, og enkelte lån er såpass dårlige at de nærmest er en enveisbillett til det populære TV3-programmet Luksusfellen. Bare se på denne historien om Bjørn fra Moss – som absolutt burde ha unngått dette forbrukslånet.

Overforbruk på 66 000 kroner i året

Den aktuelle deltageren i TV3-programmet gikk over 66 000 kroner i minus hvert eneste år over flere år, og pengene ble blant annet hentet inn fra ulike forbrukslån. Enkelte av disse hadde helt gjennomsnittlige betingelser, men det var spesielt ett lån som skilte seg ut og som nærmest stod i førersetet for å skakk-kjøre økonomien til Bjørn. Lånet ble tatt opp gjennom SMS, og disse lånene er ofte kjente som de dyreste lånene på markedet.

Det skulle Bjørn få smertelig erfare, da lånet fikk en effektiv rente på hele 414 prosent. En slik rente behøver nødvendigvis ikke å koste deg for mye dersom lånesummen er liten – som den for så vidt var i Bjørn sitt tilfelle med kun 5000 kroner – men når man ikke betaler for seg så vokser den seg fort til enorme summer. Betaler man ikke ned dette lånet i løpet av kort tid, så vokser det seg til nærmere 2 millioner kroner på 10 år. Fra å låne 5000 kroner til å bli skyldig nesten to millioner, altså!

Sammenlign alltid priser

At man bør unngå slike lån dersom man ikke er 100 prosent sikker på at man klarer å betale det tilbake innen kort tid er nærmest en selvfølge for oss. En annen selvfølge er det at man sammenligner priser på lån uansett hvilken type lån det er og hvor mye man ønsker å låne. Det er nemlig store prisforskjeller avhengig av hvilken bank man velger, og renten kan variere såpass mye at det kan være snakk om tusenlapper spart hver eneste måned i renter og gebyrer dersom lånesummen er stor nok. Derfor bør du sammenligne prisene før du søker, og bruk også gjerne eksterne tjenester som låneagenter og finansformidlere for å få de aller beste tilbudene som markedet kan tilby. Se forsiden for noen aktører innen forbrukslån vi anbefaler.

Hva gjør du hvis du havner i «luksusfellen»?

Å melde seg på TV3-programmet med samme navn er nok ikke den eneste løsningen hvis man skulle få betalingsproblemer, men man kan helt klart lære mye av å se på programmet. Det første man må gjøre er å ta kontakt med banken for å fortelle om situasjonen og forklare problemet. Kanskje er det alt som skal til for å løse det, ettersom man da kanskje får avdragsfrihet, rentekutt eller annen nødvendig hjelp. Andre løsninger kan være å refinansiere lånet for å få bedre rente i en annen bank. Det viktigste er uansett at man tar kontakt med noen som kan hjelpe – for det er som regel for sent å søke om hjelp når inkassovarslene fyller opp postkassa.